KUMPANYA TİYATROSU
EVEREST MY LORD’DAN KISA BİR BÖLÜM (1996)
Yazan: Sevim Burak
Konsept: Naz Erayda ve Bülent Erkmen
Yönetmen: Naz Erayda
Müzik: Babür Tongur
Koreografi: Geyvan Mc Millen
Teknik koordinasyon: Volkan Duran
Oyuncular: Bilge Arat, Burhan Ökmen, Cenk Telimen, Kerem Kurdoğlu, Nadi Güler, Neslihan Yurtsever, Övül Avkıran, Sanem Oktar Erdoğan
Konu:
Sevim Burak’ın “Everest My Lord – Roman 3 Perde” başlıklı metninin ikinci sahnesinin ikinci yarısının kullanıldığı oyunda bir yazarın yazdıklarını yeniden ‘okumak’, bir ev mekânı içinde dolaşan gözün gördüklerini ev dışına taşımak, bunu yazı-ses-hareket ile yapmak, eşyaları evin üstüne yazmak, geri kalanı evin üzerinden seslendirmek, yazıdaki sesi – sesteki metni – yazı, ses ve hareketteki müziği aramak, bütün bunları da tek bir yazarı sekiz oyuncuya bölerek yapmak amaçlanıyordu.
Katıldığı Festivaller:
8. Assos Gösteri Sanatları Festivali
BASINDAN SEÇMELER:
Kumpanya’nın Sevim Burak’ın Everest My Lord’unun bir bölümünü uyarlayıp yorumlaması, festivalde en çok tartışılan performanstı. Assos’un 10 km dışında, taş yapılı oldukça eski bir evin içinde ve üzerinde sergilenen ve gerçekten büyük bir prodüksiyon olan yapıt Bülent Erkmen ve Naz Erayda’nın tasarımı. Üzerinde çok tartışılmasının sebebi de yapıtın ana öğeleri olan ev nesnelerinin (masa, tuzluk, sürahi vb.) ve bir evin içinde yapılabilecek kısıtlı sayıda eylemi bildiren sözcüklerin (çalışmak, uyumak, vs.) evin üzerine bir bilgisayar projeksiyonu aracılığıyla, bir dia gösterisi gibi, bir bir, oyunla eş zamanlı olarak yazılması ve taş yapılı evin sanki rastgele konulmuş gibi gözüken pencerelerine yerleşen oyuncuların da, bu sözcükleri yinelemeleri , ya da dipte ve arkada kalanı, söylenmeyeni söylemeleri. Evin nesnelerinin insanın – özellikle de kadının- yaşamını nasıl yönlendirdiğini, eylemleri ne derece kısıtladığını, kişide “ev yaşamı” ile birlikte ortaya çıkan parçalanmışlığı ve ille de yabancılaşmayı anlatmanın en çarpıcı biçimini sergiledi Kumpanya.
Ertan Keskinsoy, Ekspres Dergisi, 1996
Kumpanya, en uzak noktada, yıldızların içindeki binada Sevim Burak’ın Everest My Lord’undan bir bölüm sundu. Yazarın yazdıklarını, yazı-ses-hareket ile son derece etkileyici bir görsellikte aktardı. Naz Erayda ve Bülent Erkmen’in geliştirdikleri konsepti, Geyvan McMillen’in koreografisi ve Babür Tongur’un müziğiyle sunan Kumpanya, festivalin (Assos) en ilginç gösterisine imza attı bence. Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun kapalı salonunda yapılan gösteride, olay hikaye dinlemeye alışık olan kemikleşmiş seyircilerden bir çoğunun salonu terketmelerinin temelinde yatan neden, varlıksal görümden, oluşan düşünceye geçememenin ezikliğinin ve duyarlığının söz konusu olmasıdır. Ne var ki, bu olağan durumdan doğan etki-tepkinin sonucunda aynı yerde yapılan diğer gösterilerin seyircisi giderek artmıştır. (…) Almanya’da yayımlanan Theater Heute’nin Eylül 1997 sayısında Herman Heissen, iki tam sayfa gösteri fotoğrafının yer aldığı yazısında (Kumpanya’nın çalışmasını anlattı): Everest My Lord, müzik, görüntü projeksiyonları ve gündelik yaşamın algılanmasını sorgulayan psiko-gramer bir dilin kullanıldığı multimedya bir gösteri.” “Dil giderek temel öğelerine, hatta yer yer sözcüklere indirgenir ve izleyici kendini giderek Ionesco’nun (Ders) adlı oyununda profesörün anlamsız konuşmaları karşısında çaresiz kalan onsekiz yaşındaki kız öğrencinin durumunda hisseder. Gösterinin sonunda parçalanan algılama yeniden kurgulanır. İzleyiciler oyuncuların peşinde , iki evin içinde düşsel bir gezintiye çıkarak gördükleri her nesneyi adlandırmaya çalışırlar ve böylece kendi gerçeklerini keşfederler.”
Haluk Şevket Ataseven, Tiyatro Tiyatro Dergisi, 1998